VAGS logo

VAGS  Västerås Amatörgeologiska Sällskap

Till VAGS ingångssida Till VAGS aktivitetssida Till VAGS mässida Till sidor om LITOFILEN Till förtroendevalda i VAGS To info in English Externa länkar till andra föreningar. Till artiklar om Norra Kärr till medlemssida


MÅNADSMÖTEN & EXKURSIONER

INNEPROGRAM hösten 2001

2001 08 22
Mineralidentifiering
Gunnar Ryman

Första mötet efter sommaruppehållet ägnar vi som vanligt åt att identifiera sommarens mineralfynd.

Bestämningsapparatur finns i lokalen, men om Du har eget mikroskop eller UV-lampa, är det bra om Du tar med dem, så kan vi arbeta i flera grupper.

En otvungen träff med samtal om diverse "fynd". Mineraldatabasprogrammet SAMLA visades.

2001 08 25 (OBS lördag)
Geologins Dag

Öppet hus och UV-ljus hos VAGS
Föreningslokalen hålls öppen för allmänheten mellan kl 13:00 och 17:00 och vi visar vår mineral- och bergarssamling. Vidare kommer vi att demonstrera vad som händer när några utvalda mineral belyses av UV-ljus. Titta gärna på vår hemsida under avsnittet "Fluorrescenta svenska mineral" för att få en lite information om UV-belysta mineral och se några bilder. Adressen till avsnittet är: http://www.vags.org/sv_fluor.shtml .

Föreningslokalen har besöksadressen Stenhagsgatan 8, inte långt från Viksängs Centrum och f.d. Lillängsskolan. Hållplats för busslinje 15 finns i närheten.

Inställt: Det var planerat att SGU:s undersökningsfartyg OCEAN SURVEYOR denna dag skulle ligga vid östra kajen i Västerås och vara öppen för besök. Båten har gått på ett grund som inte var utmärkt på Mälarens sjökort och båten ligger därför på varv för reparation.

LOGO: Geologins Dag

Information om övriga (de för 2001) evenemang i Sverige kan hittas bland annat under internetadressen http://addon.webforum.com/geologinsdag/evenemang/event_list_2001.asp .

För allmän information om geologins dag : klicka på loggan till vänster.

Närmare 20 personer kom till lokalen trots att det ute var soligt och riktigt sommarvarmt. Frej Sandström hade dukat upp ett bord med intressanta stuffer. Många förvånades när Frej visade att även ett hammarslag på dolomit från Långban kunde framkalla ljus -- triboluminiscens.

2001 09 19
Grönland - äventyrslandet

Bertil Otter

Bertil visar bilder och stuffer från sin Grönlandsresa sensommaren 2000.

Bertil Otter och följeslagaren Anders Ersson visade vackra bilder. Det blev massor av ovana namn på mineral och platser. Bild 2-6 från Bertil Otter.

porträtt av Bertil Otter Vandring mot målet Fyndplats Grönland Fyndgrop lättfångad fisk Glaciär når sin fjord

2001-10-06- -07
Vår årliga mineral- och stenmässa
Klicka på knappen MINERALMÄSSA i början, alternativt på slutet av denna sida för att få uppgifter om senaste/kommande mineralmässa.

Det var tjockt med folk båda dagarna och stämningen var lugn och avspänd. Besökarna kunde handla och titta på mineral, smycken, skulpterad sten, verktyg, litteratur mm. Många utställare uttryckte sin uppskattning av en välordnad mässa. I en mindre sidohall hölls "Frimärkets Dag" och gav oss extra besökare.

Två unga flickor handlar av"Natursmycket" Mycket folk i hallen

Bilder från mässan 2001.

2001 10 17
Metallurgi under antiken
Erich Spicar
Bland de mineral vi samlar finns många, vilka sedan antiken har använts till att framställa metaller. Det kan vara "rena" metaller, som guld (vilket i naturen alltid är en blandning av flera metaller), men även oxider och sulfider. Även karbonater (malakit) har använts till metallutvinningen. Hur gjorde våra förfäder, utan ringaste kunskap om kemi eller metallurgi?

Sala Silvergruva var egentligen en gruva, där man bröt blyglans, vilket innehöll något silver. Hur fick man metallen bly, och hur extraherades silvret? Viktiga legeringar, som brons (koppar och tenn), arsenikbrons (koppar och arsenik) och mässing (koppar och zink) fanns långt innan man kände till metallerna tenn, arsenik och zink. Hur är det möjligt? Förhoppningsvis ger föredraget en del svar på dessa frågor!

Porträtt av Erich Spicar Erich Spicar gjorde en systematisk genomgång av hur metallurgin utvecklats med tiden. I det forna Egyptien var silver värdfullare än guld. Guld, om än en sällsynt vara, kunde hittas som färdig metall medan silver erhölls först efter omständig processande av malm.

 

2001 10 20 (OBS lördag)
Tematräff Indien
Allan Ekberg
De tidigare tematräffarna, Kina och Italien, har varit uppskattade arrangemang, och nu fortsätter vi med Indien. Vi träffas kl 15.00 på lördagseftermiddagen i föreningslokalen och avnjuter följande rätter och drycker: Currad kyckling, Lamm kofta, Allans potatisplättar, Vegetarisk ametist, Papadams , Gajar halva, Mango lassi, "Granatsaft", Rubinöl mm.

Lennart Öhman visar sina vackra indiska mineral.

Kostnad: 50 kr. Tillägg 15 kr för Rubin-ölet. Anmälan görs senast onsdagen före.

Indiskt mynt, 5 rupee Indiskt mynt, 5 rupee Indiskt mynt, 5 rupee Indiskt mynt, 5 rupee Indiskt mynt, 5 rupee

Rapport från tematräff INDIEN:
På eftermiddagen samlades 25 st Indienfrälsta, förväntansfulla VAGS-are för att avnjuta Allan E:s suveränt komponerade specialiteter. Matsedeln hade Allan "av säkerhetsskäl" lagt in i Litofilen.

Maten var god, spännande, fantasifull, riklig som mästerkockar brukar åstadkomma. Stämningen kunde inte vara annat än god och vi gladdes även åt den trevliga stab, hustrun Margareta och döttrarna Sara och Uttama, som Allan "förfogade" över.Vi utnämner härmed Allan till klubbens speciella indiska mästerkock. Lennart Öhman såg till att även den andliga sidan fick sin spis genom att ställa i ordning en liten indisk mineralutställning med det finaste ur sin privata samling. Vi tackar Allan och hans stab, samt Lennart för att vi fick avnjuta allt detta.
Deltagarna gm Bror Jansson

Vegetariska ametister Vegetarisk ametist = tillskuren rättika, färgad med blåbär och nyansjusterad med mjölk
Kryddig mat anpassad till svensk gom Här avsmakas den indiska maten i föreningslokalen
Stuffer från Mumbaiområdet Lennarts dukade bord med stuffer från Mumbai-området. Mumbai är ett nyare namn på Bombay.

 

2001 11 21
Garpenberg Norra
Frej Sandström
Garpenbergsgruvorna är tillsammans med Malmberget de intressantaste gruvorna som fortfarande är i drift i Sverige om man ser det ur mineralogisk synpunkt. I synnerhet Garpenberg Norra har visat sig vara ovanligt rik på ovanliga och intressanta mineral. De senaste åren har här påträffats en rad mineral som är typiska för gruvor av Långbantyp. Man hittar ständigt nya mineral i gruvan, varför förhoppningsvis någon nyhet kommer att avslöjas under föredraget!

Vi får se diabilder och en representativ samling stuffer från gruvan.

Ett nytt mineral för Garpenberg Norra är på gång men vilket ville Frej inte nämna utan iaktog den etik som gäller inför en oficiell publicering. Men det fanns annat att berätta, t ex att när rodonit förekommer tillsammans med blyglans brukar kristallerna bli vakert utbildade (liksom fallet är i Harstigen). Utöver många vackra bilder hade Frej sammanställt bord, dels ett med intressanta stuffer, dels ett med UV-fluoriscerande stuffer.

rodonitkristaller Kalcitkristaller
Välutbildade röda rodonitkristaller tillsammans med blyglans. Bildbredd 1,5 cm, Ingrid Eklöfs samling. Foto: Frej Sandström Parallellvuxna stora kristaller av kalcit beströdd med små kristaller av cubanit, alabandit och magnetkis. Bildbredd 20 cm. Foto: Frej Sandström
Laumontitkristaller Willemit o kalcit i vanligt resp UV-ljus
Vita laumontitkristaller. Bildbredd 4 cm, Ingrid Eklöfs samling. Foto: Frej Sandström Samma stuff, dels i vanligt ljus, dels i ultraviolett ljus. Grönt fluoriscerande är willemit och rött kalcit. Foto: Frej Sandström

2001 12 12
Luciakaffe och auktion

Vi firar lucia enligt traditionen och håller auktion på vackra mineraler med Jan Thörnell som eminent auktionsförrättare.

Efter de sedvanliga månadsförhandlingarna berättade Bror Jansson finstämt till ett bildspel "gågna tiders hjul".

Jan Törnell förättade auktionen galant. Sista utropet blev ett hemligt paket som i likhet med originalet kom ut ur kylan. Paketet hämtades ur frysen och innehöll boken "Mannen i isen", berättelsen om Özi.

Jan Törnell förättar auktionen
Jan Törnell med en auktionsstuff.

 


UTEPROGRAM hösten 2001

Fyndplats för kalcitkristaller på Gotland

Kristallfynd!

2001 08 18
Igelfors
Ledare: Sven Olov Nicklasson

Vi besöker den gamla koppargruvan Strömsborg 2 med Sven Olov Nicklasson som guide. Här skall finnas vismut, vismutglans, svavelkis, bornit, kopparkis och en del andra sällsynta mineral (ev antimon). Svavelkisen uppträder i vackra kristaller.

Mötesplats och tidpunkt: Affären i Igelfors kl 10:00.

Antal km ToR från Västerås: ca 300 km.

Inte bara mineraljägare utan även hjortjägare hade sökt sig till trakten av Strömsborg varför vi inte kunde besöka stället. Sven Olof Nicklasson föreslog raskt ett besök i närheten, en gammal zinkgruva i Marketorp. Färden gick sen vidare till några kalkbrott i närheten av Kattala där alla hittade vackra granater och vesuvian.

2001 09 08
Aborrtjärn och Kockgruvan

Ledare: Bror Jansson

Vid Aborrtjärn kan vi hitta granater (andradit) och diopsidkristaller. Vid Kockgruvan finns också granater samt vacker wollastonit.

Mötesplats och tidpunkt: Bryggargården, kl 08:00 eller korsningen mellan väg 66 och väg 68 (Oti vägskäl 3 km sydväst om Fagersta) kl 09:00.

Antal km ToR: ca 180km.

Vid vår exkursion till Aborrtjärn och Kockgruvan den 8 september hittades granater i kalk och diopsid i kalk m m. Lite fattig skörd dock. Fin molybdenglans fanns i Kockgruvan.

Komplettering 2013-nov-25 med länklista till olika års program.

Andra års VAGS-program med kort referat:
Våren 2024, Hösten 2023, Våren 2023, Hösten 2022, Våren 2022, Hösten 2021, Våren 2021, Hösten 2020, Våren 2020, Hösten 2019, Våren 2019, Hösten 2018, Våren 2018, Hösten 2017, Våren 2017, Hösten 2016, Våren 2016, Hösten 2015, Våren 2015, Hösten 2014, Våren 2014, Hösten 2013, Våren 2013, Hösten 2012, Våren 2012, Hösten 2011, Våren 2011, Hösten 2010, Våren 2010, Hösten 2009, Våren 2009, Hösten 2008, Våren 2008, Hösten 2007, Våren 2007, Hösten 2006, Våren 2006, Hösten 2005, Våren 2005, Hösten 2004, Våren 2004, Hösten 2003, Våren 2003, Hösten 2002, Våren 2002, Hösten 2001 och Våren 2001.


Till VAGS ingångssida Till VAGS aktivitetssida Till VAGS mässida Till sidor om LITOFILEN Till förtroendevalda i VAGS To info in English Externa länkar till andra föreningar. Till artiklar om Norra Kärr till medlemssida


© 2001-2024 Text och form Allan Ekberg (e-post: pusstirabi at gmail punkt com); Anders Högrelius (e-post: ahs at hogrelius punkt nu)